Archives for RYBY - Page 3
Smažený kapr
Trhni kapra, vnitřnosti vyndej, pak jej oškrab a na kousky nakrájej. Pak jej rychle v studené vodě omej, nasol, posyp trochem tlučeného pepře, pokrej ubrouskem a nech tak půl hodiny…
Smažení pstruzi
Očisť malé pstruhy, vykuchej a vyper, nakroj každého po obou stranách po délce, nasol je a nech půl hodiny přikryty ležeti, pak je ubrouskem osuš, obal v mouce, namoč do…
Kapr na modro
Trhni kapra, vyndej z něho vnitřnosti, ale neoškrábej ho, rozkrájej jej na kusy, urovnej jej na mísu šupinami zhůru, svař žejdlík vinného octa s trochem soli, polej pak vařícím tím…
Kapr na černo
Dej na kuthan cibuli, celer, petružel a mrkev, vše na tenké koláčky nakrájeno, kousek zázvoru, třicet zrnek nového koření, dvacet zrnek pepře, několik řebíčků, dva spárky česneku, kousek citronové kůry…
Treska pečená
Tresku na měkko uvařenou čistě sceď a na lístky rozkrájej; formu silně máslem vymaž, žemličkou posyp a treskou oblož: na to dej vrstvu usmažené rozstrouhané housky, smíšené s rozsekanými sardelemi…
Treska s hořčicí
Tresku vař jako dle receptu na tresku se sardelemi aneb sledi na 1/4 hodiny, sceď a uprav; mezi tím, co se treska vaří, smaž cibuli na drobno rozkrájenou a žemličkou…
Treska smažená
Stáhni tresku, rozkrájej na pěkné kousky, polej vařící vodou, vyndej ji, nasol a nech na chvíli v soli ležeti; na to každý kus usuš, moukou posyp, do vejce namoč, v…
Treska se sardelemi aneb sledi
Chceš-li míti tresku dobrou a také chutnou, dej do vody, kde se má vařiti, 1 velkou na kolečka rozkrájenou cibuli, 3—4 bobkové listy, sůl a několik zrn pepře, nech vařiti…
Vyza pečená
Vyza chytí se obyčejně na cent těžká a prodává se tudíž na libry jako maso hovězí. Takovýto kus o 4—5 lib. (2—2 1/2 kg.) dej do vařicĺ vody, přidej 1…
Úhoř pečený
Úhoře vyvrhni, vyper, avšak kůži nestahuj, potom nasol uvnitř šalvějí vylož, několik listů šalvěje jemno roztluč a s rozstrouhanou žemličkou smíchej. Úhoře zatoč v kotouč, a polož na pekáč silně…