Archives for RYBY - Page 4
Štika se sardelemi pečená
Když jsi byla štiku oškrábala a vyvrhla, vyper ji dobře, trochu nasol a nech takto na chvíli ležeti; za tím uprav máslo sardelové, štiku dobře usuš a od hlavy dolů…
Smažený kapr
Když jsi byla kapra oškrábala, vyvrhni jej a rozsekni, napotom na libovolné kusy rozkrájej a vyper, dobře nasol a tak 1/2 hodiny ležeti nech; hlava a osrdí vezme se na…
Kapr na modro
Kapra otevři, aniž bys jej oškrábala, osrdí se vyndá a kapr na kusy se rozkrájí. Napotom dají se kusy na mísu se šupinami nahoru, a každý kus vařícím octem se…
Pečený kapr
Kapra, jenž jest oškrábán, vyvrhnut a vyprán, rozřízni na hřbetě podle délky, abys jej mohla na plocho položiti; hlavu uřízni, kapra dobře nasol, nech v soli na hodinu ležeti, načež…
Uzený kapr
Pěkného, velikého kapra nejlépe bez šupin vyvrhni, napotom na dva díly od hlavy dolů rozsekni, tak aby ocas pohromadě zůstal, potom rozetři strouček česneku se solí, rozseknutého kapra tím řádně…
Černý kapr na český způsob
Oškrab šupiny a otevři kapra, vyndej osrdí opatrně, aby žluč se nerozmačkala, nalej do kapra ocet, vymyj jím krev řádně a dej ji do hrnce. Kapra rozsekni i s hlavou…
Zelí s jikrami
Vař jikry v octě, napotom dus zelí s cibulí, pepřem, solí a se stroučkem česneku v soli rozmačkaným; nyní popraš to moukou, dej do toho jikry, dus ještě na chvíli…
Pstruh po uhersku
Recept na pstruha po uhersku. Očištěné a osolené pstruhy po obou stranách po délce nakroj, vylož rendlík bobkovými listy a rozmarinou, polož na to pstruhy, okořeň trochu šafránem, polej tokajským…
Pstruh s rozličnými omáčkami
Recepty na pstruha s rozličnými omáčkami. Pstruh se buď usmaží (viz recept: pstruh smažený na másle), aneb jako losos na modro připraví. K takto upravenému pstruhovi můžeš dáti omáčku sardelovou,…
Pstruh smažený na másle
Recept na smaženého pstruha. Obyčejně smaží se jen malí pstruzi. Oškrab jim šupiny, vykuchej a vyper; nakroj každého po obou stranách po délce, nasol je a nech je půl hodiny…