Archives for VEPŘOVÉ - Page 3
Vepřové maso s polskou omáčkou
Vezmi pěkný kus mladého vepřového masa od žeber, nalej na ně čerstvou vodu, osol a nech je vařiti. Udělej pak trochu hnědé jíšky, rozdělej ji tou polívkou, v niž jsi vepřové…
Uši z vepře
Opatři sobě šest neb osm kusů dobře očištěných uší z vepře, uvař je v hovězí polívce, srovnej je stojatá do mělké mísy, podlej je trochem hnědé polívky, osol a přidej…
Dušené vepřové ledvinky
Osmaž na másle cibuli na koláčky nakrájenou, přidej k tomu na koláčky nakrájené ledvinky, trochu marianky, soli, pepře a několik kapek octa a nech to zprudka dusiti do měkka, pak…
Pečené vepřové jazyky
Spař vepřové jazyky, stáhni s nich svrchní hrubou kůžičku, protáhni je slaninou po obou stranách, pak je trochu do kola stoč a dřevěnými špejlky oba konce pro táhni. Pak je…
Klobásy
Ze dvou liber vepřového masa vyřezej všechny žilky, usekej maso drobounce dohromady s librou pěkné slaniny, osol to a okořeň bílým tlučeným pepřem a citronovou kůrou drobounce nakrájenou, navlhni to…
Vařená šunka
Chceš-li šunku tak uvařit, aby nabyla zvláštní chuti, musíš ji takto upraviti. Omej čistě šunku, nech ji několik hodin ve studené vodě ležeti, pak ji dej do hlubokého kuthanu, trochu…
Pečená vepřová kýta
Na kmínu pečená vepřová kýta – babiččin recept. Pěknou vepřovou kýtu po obou stranách dobře nasol, vlož ji na pekáč vrchní stranou do spod, podlej půl žejdlíkem vody, přidej trochu…
Vepřové maso na pivě
Rozkrájej dvě libry nepříliš tučného mladého vepřového masa na úhledné kousky, vlož jej na kuthan, nalej naň žejdlík piva a půl žejdlíku vody, osol a nech přikryté vařiti. Když je…
Vepřové kotletky
Uprav z mladých vepřových žebírek kotletky, pak je po obou stranách osol a malounko bílým tlučeným pepřem popraš, omoč je v rozpuštěném másle, obal v rozstrouhané žemličce, a asi čtvrt…
Vepřové závitky
Z vepřové kýty nařezej na příč as na prst tlusté řízky, dobře je sklepej a nasol, rozstrouhej několik cibulek a nech je na másle zpěníti, pak jimi potři upravené řízky,…