Archives for ZAVAŘENINY - Page 4
Grog
Recept na výrobu domácího grogu - jak se dělá grog. Čtvrt kila cukru otře se na dvou citronech a dá se do litru vody povařiti, načež se k tomu přicedí…
Malé šípkové hruštičky
Zavařenina - malé šípkové hruštičky. Namočí se as na hodinu do vody. Pak se dajii do sklenice, posypou cukrem a nechají hodinu v něm po- titi. Druhý cukr se rozvaří,…
Švestkový kompot
Švestkový kompot - recept. Kdyby nebyly švestky již čerstvé, omočí se v horké vodě, oloupají se a litrová sklenice se jimi do tří čtvrtin naplní. Posypou se 7 deka cukru, nechají…
Kompot z mirabelek
Recept na kompot z mirabelek. Na litrovou sklenici ovoce dává se vždy 14 deka cukru. Ovoce, které se zavařuje, musí býti zdravé a ne přezrálá, sice dlouho nevydrží, a sklenice…
Švestková zavařenina
Švestky se oloupají a rozvaří, neustále se při tom trou, aby se spíše utřely než rozvařily. Na 1 kilo švestek utluče se půl kila cukru, smíchá se s nimi a…
Cezená švestková povidla
Cezená švestková povidla - recept. Rozloupané švestky dají se i s peckami do hliněného kastrolu vařiti, rozvařené procedí se hliněným cedníkem (pecky nechají se proto, že se při cezeni maso…
Švestková povidla
Recept na švestková povidla - povidla našich babiček. Vyloupané švestky dají se na kastrol rozvařiti, při čemž se jimi neustále míchá. Když jsou švestky dosti rozvařené, nasype se pod kastrol…
Bezinková šťáva
Recept na bezinkovou šťávu - bezovou šťávu. Zralé bezinky se otrhají a nechají 24 hod. uležeti. Pak se rozmíchají, prolisují a šťáva nechá se vařiti, až zhoustne, načež se k…
Rebarborová zavařenina
Recept na rebarborovou zavařeninu. Zralá rebarbora nechá se pár dní rozetřená uležet, načež se skrze žíněné síto prolisuje. Na půl kila té kaše dá se čtvrt kila cukru. Dá-li se…
Meruňková zavařenina
Recept na meruňkovou zavařeninu - recept na meruňkovou marmeládu. Rozpůlené, pecek zbavené a uleželé meruňky protrou se na sítě. Na 1 kilo kaše meruňkové dá se rozvařiti s/4 kila cukru,…