Archives for ZELENINA - Page 10
Okurky naložené ve víně
Recept na okurky naložené na víně. Bílá okurka se oloupá, rozkrájí, vloží do sklenice, přidá se k ní skořicový květ, pár hřebíčků, citrónová kůra na nudličky rozkrájená, polije se vychladlým…
Naložené okurky
Recept na naložené okurky. Malé okurky nechají se asi hodinu ve vodě močit. Do octa se dá vařiti pepř, všehochuť, kopr, zázvor, vyprané okurky se jím spaří, pak se s…
Houby naložené v soli
Recept na houby naložené v soli. Do hrnku dá se na prst tlustě soli, na ni posázejí se mladé hříbky hlavičkami vzhůru jeden vedle druhého, opět se dá silná vrstva…
Naložené ryzce
Recept na naložené ryzce. Ryzce se okrájejí, vyperou, vloží do kastrolu, osolí, přidá se cibule na kolečka krájená, koření, všehochuť, pepř, zázvor, tymián, bobek, a nechá se to dusit. Když…
Salát celerový
Recept na celerový salát. Celer se oloupá a dá do slané vody vařit; když změkne, znova se oškrábe, nakrájí na tenké koláčky, polije oslazeným octem a olejem a posype pepřem.
Okurky po lublaňsku
Recept na okurky po lublaňsku. Okurky se nakrájejí a osolí. Do octa dá se vařiti prášek šafránu, okurky se horkým octem polijí,, rozpáleným máslem pokropí, posypou pepřem a nechají vystydnout.
Salát okurkový
Recept na obyčejný okurkový salát - základní recept. Okurka se oloupá, na kruhátku skrouhá, osolí, nechá zvlhnout, polije se olejem a octem a posype pepřem.
Salát míchaný k pečené rybě
Recept na míchaný salát k pečené rybě. Uvaří se ve slané vodě asi 2 nebo 3 mladé, ještě bílé kukuřice, kapustová poupátka, květák, mrkev, několik lusků fazolí, nechá vystydnout, pokrájí…
Rebarbora
Recept na rebarboru. Mladá rebarbora se dole ostrouhá, ve slané vodě uvaří, omastí rozpáleným máslem a posype smažénou žemiičkou jako chřest.
Kadeřník
Kadeřník je nejlepší, když vymrzne. Pak se z řapíku odrhne, řádně ve vodě opere a dá uvařiti. Může se k němu připojiti též trochu špenátu. Když je měkký, vymačká se…