Archives for ZELENINA - Page 2
Dušená červená řípa
Dušená červená řípa. Několik červených řep dobře očišť, ale tak, aby se slupka neporušila, neboť by při vaření šťáva vyprýštěla. Vař ony řepy 1 1/4 hodiny, oloupej je, nech vychladnout…
Nadívaná rajská jablíčka
Nadívaná rajská jablíčka. Rajská jablíčka uvnitř opatrně vydlabej a vtlač do každého jakoukoliv kaši. Na kuthan dej kousek másla, cibuli skrájenou, hřebíček, nové koření, pepř a dus jablíčka ve vlastní…
Hrachová kaše II.
Hrachová kaše. (Též na výzdobu mísy k masu.) Dej na kuthan ožlutit cibulku na kousek másla a kus sádla; pak ji zapraš moukou, zamíchej a zalij polévkou. Na to dej…
Hrachová kaše
Hrachová kaše. Uvařený hrách se rozmělní a prolisuje. Na kuthanu udělá se bledá jíška z másla; zalij ji pak smetanou a míchej, až poněkud zhoustne, načež prolisovaný hrách do toho…
Artyčoky s omáčkou
Artyčoky s omáčkou. Odkroj spodek 3 pěkných artyčoků, lístky zevní s nich ober, prostřední přistřihni shora a takto upravené uvař ve slané vodě, do které se přidá šťáva z citronu.…
Štěrbák (Endivie)
Štěrbák (Endivie). Vezmi 8—10 kusů pěkného žlutého štěrbáku, zelené lístky ober, žluté vyper, na kousky rozkrájej a uvař ve slané vodě tak, až se mezi prsty rozmáčkne. Nyní vodu sceď,…
Květák smažený
Květák smažený. Květák uvaří se pouze od poloviny, by příliš nezměkl. Pak se vyndá na síto, by vychladl a voda odkapala, načež se růžičky květáku rozeberou. Udělá se řídké kapání,…
Zelí
Zelí skrájí se na tenké nudličky a spaří horkou vodou. Na másle, ale lépe na chutném sádle udusí se skrájená cibule do růžova, zelí se na ni vloží, přidá se…
Květák se smetanou
Květák se smetanou. Květák se očistí, nechají se mu delší košťály, ve studené vodě se vypere a ve slané studničné vodě se uvaří, ale ne příliš do měkka, načež se…
Červené zelí s vínem
Spař červené zelí, dej opět na plotnu, přidej k němu máslo, sekanou cibulku, trochu kmínu, bílé víno, trochu octa, osol, hodně cukru, a zelí v tom dus pilně je podlívajíc.…