Archives for ZELENINA - Page 5
Chřest se smržemi
Chřest prostřední velikosti očist, rozkrájej na kousky as na palec dlouhé, všechno dřevnaté však odstraň, pak uvař je v slané vodě. Udělej máslovou řídkou jíšku, jež však musí zůstat bílá,…
Chřest s omáčkou máslovou
Uvař chřest na předešlý spůsob - chřest (špargl), urovnej na mísu a podej k němu omáčku máslovou, na tento spůsob upravenou: Vezmi čtyry loty másla, dobře je utři a vraz…
Karfiol s omáčkou z vejcí
Očisť pěkné karfiol a nech jej co možná ve větších kouskách, poněvadž to mnohem úhlednéji vypadá. Dej jej do hrnce, vlej na něj s polovicí vody a s polovicí mléka, čímž…
Smažený karfiol s omáčkou smetanovou
Uvař karfiol na předešlý spůsob (karfiol v máslové omáčce), ne však příliš do měkka, sceď s něho všechnu vodu a polož jej na čistý ubrousek. Pak rozkloktej tři celá vejce,…
Karfiol v máslové omáčce
Očisť karfiol, rozkrájej jej tak, aby růže zůstaly co možná velké, uvař jej v slaně vodě do měkka, vyndej na mísu a uprav, aby se to růži podobalo, polej máslem…
Kyselá čočka
Kyselá čočka - babiččin recept. Přeber a vyper dva žejdlíky pěkné čočky, nalej na ni měkké vody a nech ji tři čtvrti hodiny vařiti, sceď pak s ní vodu, vsyp…
Chřest (špargl)
Očisť chřest a uřezej dolejší bílé konce, tak aby byl všechen chřest stejně dlouhý; čistě jej omej, srovnej hlavičkami k sobě a volně jej svaž. Pak jej v slané vodě…
Nadívané zelí
Uvař hlávky zelí a ober lupeny z košťálů. Udělej nyní nadívku z telecího masa, jež takto se připravuje: Vezmi libru libového telecího masa, možná-li od kýty, přidej kus plstního sádla,…
Bramborové nudle
Uvař brambory, co se jich as na talíř vejde, oloupej a horké na prkénku válečkem rozmačkej, pak je osol, přidej dvě lžičky mouky a tři celá vejce, uhněť z toho…
Naložené zelí
Ober z pěkných zelných hlávek vrchní lupeny, rozkroj hlávky a vyřízni koštály, rozkrouhej pak zelí na kruhadle, prostři velký čistý šat, vlož naň rozkrouhané zelí a osol je, totiž na…