Archives for ZELENINA - Page 8
Špenát
Když se byl špenát a vícekráte vypral, se ve vodě na měkko tou měrou, aby daly se listy mezi prsty rozmačkati, načež naleje se do sýta aneb cedítka, a když…
Čočka zapražená
Čočku lze také na kyselo upraviti aneb zapražiti. Přesypává-li se totiž proto, že není ještě měkká, přidá se dle chuti octa a když potom brzy změkne, scedí se šťáva z…
Čočka po způsobu českém
Čočka upravuje se rovněž jako hrách na český způsob, jen že, dáváme-li ji syrovou do hrnce, přidává se do prostřed celá oloupaná cibule, jež musí spolu se vařiti. Tuto odstraňujeme…
Hrách na český způsob
Starý suchý hrách vyper ve vodě říční, vodu sceď, naplň čerstvou vodou říční a nech vařiti (na 1 žejdlík hrachu musí býti hrnec dvoužejdlíkový ). Je-li na polo měkký, vezmi…
Červená řípa (po rusku)
Vezmi pěknou červenou řípu, aby dle počtu osob dosti jí bylo, oloupej a vyper ji čistě, rozkrájej ji na krátké silné nudle. Dej kus čerstvého másla aneb sebraného tuku podle…
Šťovík s obkladem
Šťovík očisť a vyper, na krátko rozřež a na čerstvém másle udus, což netrvá dlouho, neb změkne brzy. Je-li šťovík starý, musí se, když se řezá, voda slíti, poněvadž bývá…
Špenát s telecím masem
Maso z krku aneb z hrudí chruplavku dobře vyper a se zeleninou aneb při hovězím mase vař. Špenát, když je očistěn a vyprán vař ve vodě na měkko, sceď, polej…
Brambory na polský způsob
Syrové brambory oloupej či oškrábej, čistě vyper, dej do příhodného hrnce, osol, nalej na ně stadené vody a vař. Zatím rozkrájej dobrou slaninu na kostky a usmaž pěkně do červena;…
Kapusta na obyčejný způsob
Tři neb čtyry pěkné, tvrdé kapusty očisť, vyper a každou na 4 díly rozkrájej, vařící vodou polej, přikrej a takto na 1/2 hodiny státi nech; napotom vymačkej z nich vodu…
Bramborové omelety s míšeninkou
Recept na bramborové omelety s míšeninkou. Ve slupce uvařené brambory oloupeme, prolisujeme na vál, přidáme do nich mouku, krupici, sůl, a když prochladnou, přilijeme vejce a vypracujeme těsto, které rozdělíme…