Kečup jest studená pikantní omáčka ponejvíce z rajských jablíček připravovaná, avšak též jiné zeleniny a ovoce se k její přípravě užívají. Připravuje se buď vařením neb za studena a uschovává se na chladném místě v dobře zazátkovaných a zapečetěných láhvích. Kečup se podává se obyčejně ku studené pečeni, může se však i k hovězímu masu, rybám a ústřicím předložiti.

Mnohdy utvoří se na povrchu kečupu tenká vrstva plísně, která se dříve opatrně sejmouti musí než se kečup použije. Aby se plísni zabránilo, nemá se kečup nalévati do láhví až po samou zátku, nýbrž asi na dva prsty od zátky a láhev má se doliti horkým octem.

Nespotřebuje-li se otevřená láhev ihned, může se strčiti do vařící vody a tak v páře převařiti; pak se nezkazí. Je-li kečup při otevření láhví příliš hustý, může se dle libosti rozřediti octem, nejlépe vařeným. Utvoří-li se v láhvích tu a tam bílé skvrny, jest kečup zkažený a nedá se více napraviti.

Výroba kečupu z rajčat

Obyčejný kečup:

Nech vařiti půl bušle rajských jablek asi hodinu nad mírným ohněm, potom je sýtkem protlač, ku šťávě přidej kvart vinného octa a nech ješté půl hodiny zvolna vařit; pak přidej čtvrt libry cukru, půl koflíku soli, po lžíci tlučeného pepře a nového koření, po lžičce hřebíčku a papriky, míchej tím nad ohněm tak dlouho, až se to počne vařit, pak to odstav, dej kečup do láhví a zapečeť. Pro malou domácnost stačí ode všeho polovička aneb čtvrtina.

Dobrý kečup:

Nech vařiti osm liber rajských jablek asi hodinu nad mírným ohněm a pak je sýtkem protlač, do gallonu vinného octa dej čtvrt libry usekaného česneku, dvě unce usekané cibule, dvě unce tlučeného pepře a unci papriky, nech čtvrt hodiny povařit a jemným sýtkem proceď; procezený ocet smíchej se šťávou z rajských jablíček, míchej tím nad ohněm až to zhoustne, zaceď to pak šťávou z „dvanácti citronů a dle libosti osol. Je-li to příliš husté, kečup rozřeď dle potřeby octem a uschovej v zapečetěných láhvích na chladném místě. Možno též zmenšiti na polovic neb čtvrtinu.

Tyto předpisy dají se ovšem dle libosti jeden k druhému přizpůsobiti a tím dosáhne se kečupu každé chuti vyhovujícího.