Rybízová zavařenina
Recepty na rybízovou marmeládu.
Zavařenina rybízová.
Rybíz se obere a vypere. Na kilo rybízu svaří se 1V4 kila cukru s několika lžícemi vody. Vývar se lžicí odstraní, rybíz se na to k cukru přimíchá a nechá málo povařiti, až vydá ze sebe trochu šťávy. Pak se dírkovanou lžicí vybere. Šťáva nechá se dále vařili, až zhoustne. Nyní se rybíz znova do ní vloží, nechá málo povařiti a vystydlý uloží se do skleněné nádoby.
Zavařenina rybízová.
Na 1 kilo rybízu půl kila cukru. Čtvrt kila cukru se utluče, prosype na očištěný rybíz a nechá tak 24 hodiny. Druhá část cukru svaří se, až se táhne, rybíz se do něho nasype a nechá jen málo povařiti, aby zrnečka zůstala celá. Vystydlý uloží se do skleněné nádoby. Může se ho používati ke kompotům.
Napsat komentář