Odváží se mouky, co váží 4 vejce, tolikéž cukru, mandlí a hrozinek. Na mísu dá se odvážený cukr a tře se se 6 žloutky, až je to husté. Pak se přidá mouka, trochu citronové kůry, 2 tabulky strouhané a 2 tabulky v troubě změklé, na kousky nakrájené čokolády. Mandle se nepaří; 1/3 se jich ustrouhá, ostatní se nakrájejí na větší kousky. Ze 6 bílkův ušlehá se pevný sníh, zamíchá se do toho a posléze přidají se mandle i hrozinky. Podlouhlá forma vymaže se máslem, vysype moukou, těsto dá se do ní, nechá 1 hodinu zvolna péci a pak se vyklopí.

Biskupský chlebíček II.

Tři 6 žloutků s 24 dkgr. cukru pilně 1/2 hodiny. Pak vmíchej ze 6 bílku tuhý sníh, 24 dkgr. mouky, 4 dkgr. ořechů, 4 dkgr. skrájené citronády, 4 dkgr. hrozinek, 4 dkgr. pistacií a 4 dkgr. mandlí, vše na nudličky skrájené. Vymaž podlouhlou formu máslem, vysyp moukou, nalij do ní těsto a peč zvolna as 1 hodinu.

Biskupský chlebíček III.

Utři 14 dkgr. cukru s 8 žloutky, až to zhoustne; pak do toho přičiň asi se 1/4 citronu kůru, lehce natřes z 8 bílků sníh současně a střídavě se 14 dkgr. mouky, 7 dkgr. citronády, 7 dkgr. pomerančové nakládané kůry, 7 dkgr. sultánek, 7 dkgr. černých hrozinek, 7 dkgr. mandlí, 2 tabulky čokolády. Kromě obou druhů hrozinek všechno ostatní se skrájí: na nudličky. Čokoláda se dá poněkud změknouti do vlahé trouby, než se skrájí. Všechno se to dobře promíchá a vlije do úzké formy máslem vymazané, houskou vysypané a peče se to zvolna dosti dlouho, nejméně 3/4 hodiny. Vychladlé se vyklopí a teprve druhý den se krájí na úhledné řízky. Může se vzíti ode všeho též 4 dkgr. na místě 7, a komu libo, nechť čokoládu vynechá.

Další čtyři recepty na biskupský chlebíček s čokoládovou polevou od Makové panenky