Recept na chlebový dort. Dá se na mísu 36 deka na citrone otřeného a pro- sátého cukru, 21 deka sladkých a 2 deka hořkých ne- oloupaných a ustrouhaných mandlí, 21 deka strouhaného chleba, 2 velké tabulky čokolády, 2 deka ustrouhané citronády, malá lžička tlučeného koření (všehochuť, hřebíček, skořicový květ) a vše se dobře promíchá. Z 10 bílků ušlehá se hodně tuhý sníh (na tom záleží zdar dortu), vmíchá se do něho 10 žloutků, přidá se ta mí- chanice, vylije se to do připravené vymazané formy a dá do prudké trouby péci. Je-li trouba hned z počátku prudká, je vše od spodu pěkné, ve vlažné troubě vejce snadno vodnatí a dort je přisražený. Může se též pře- říznouti, spodní polovina potříti zavařeninou a spojití. Pak se polije čokoládovou polévou, dá do trouby osu- šiti a dle libosti se vyzdobí.
Polévá upraví se takto: 7 deka cukru polije se čajem a dá vařiti, při čemž se neustále míchá. Přidá se k tomu tabulka čokolády nebo 2 deka kakao již utřeného, míchá se stále a je-li to husté, přidá se ještě trochu čaje. K posledu přilije se malá kapka rumu.