Čokoládová poléva
8 dkgr. kakaa se dá rozehřát; 4 dkgr. cukru se rozvaří se 1/4 litrem vody a leje se po troškách do rozehřátého kakaa za stálého míchání. Po té se dá ještě na chvilku na oheň, pak se sundá a tře se tak dlouho, až polévá zhoustne!
Čokoládová poléva II.
10 dkgr. čokolády rozřeď na talíři v troubě. Dej do kuthánku 30 dkgr. cukru, 16 dkgr. vody, uvař na prvý stupeň, smis to pozvolna s čokoládou, utři to dobře a dej nyní obé vařiti na druhý stupeň, to jest, až se to táhne jako nit. Odstav a hned tím tort polívej.
Čokoládová poléva III.
1/2 kg. kusového cukru dej rozvařit s trochou vody. 10 dkgr. kakaa nech rozpustit, rozřeď po trošce s tím cukrem, by se to nesrazilo. Dej to opět vařit, až se táhne niť, pak tím míchej, až to vychladne. Je-li to příliš husté, přidej trochu čisté vody.
Čokoládová vařená poléva IV.
10 1/2 dkgr. cukru uvaří se na první stupeň s trochou vody; 10 1/2 dkgr. čokolády se polije vodou a nechá se též do husta uvařit. Vody nesmí se dáti mnoho. Pak se to oboje dobře smíchá a tak dlouho se to vaří za stálého míchání, až se to táhne jako tenká niť, a pak se míchá, až se na ni utvoří tenký škraloupek. Pak se čokoládová poléva vylije a nechá stydnouti.
Recepty na čokoládové polevy z roku 1904.
Napsat komentář