Dort piškotový
Recept na piškotový dort. 10 žloutků tře se as y2 kilem cukru prosátého a na citronu utřeného tak dlouho, až to zhoustne, přidá se k tomu tuhý sníh z 10 bílků, zamíchá a konečně se připojí 18 deka mouky a hodně zatře. Vylije se to do vymazané a houskou vysypané formy a peče z počátku prudce, pak volněji. Je-li dost, zkouší se dřívkem. Ne- chytá-li se na ně těsto, je dosti propečený, vyndá se, prochladlý se z formy vyklopí a nechá stuhnouti. Tenkým nožem přeřízne se na dvě polovice, spodní díl potře se zavařeninou neb oříškovou nádivkou, druha polovina se na to přiloží, upraví, polije cukrovým ledem a nechá v troubě osušiti.
Po vrchu se dle libosti ozdobí buď citronem nebo bílým sněhem, který se upraví takto: 7 deka tlučeného cukru, jeden bílek a trochu citrónové šťávy tře se tak dlouho, až je to bílé jako sníh. Může se tím každý dort ozdobiti.
Oříšková nádivka dělá se následovně: Oříšky dají se do trouby opukati ze slupky, utlučou se na kaši i
trou se 7 deka cukru a 2 bilky tak dlouho, až jsou bílé jako smetana. Pak se k tomu ještě přimíchá prášek kvetu a trochu citrónové ustrouhané kůry.
Napsat komentář