Dort s pistaciemi
Přeber a vyper trochu pěkného špenátu, utluč jej a proceď šťávu skrze čisté plátno do malého kuthánku, přidej k tomu malý kousek cukru a nech to vařit, až se to srazí, proceď to pak opět skrze čisté plátno, to, co v plátně ostane, dej do čistého moždíře a utluč to s dvanácti loty oloupaných mandlí. Rozsekej osm lotů pistacií a dva loty pěkného zeleného citronátu na drobno, dej to do mísečky, přidej k tomu utlučené mandle, deset lotů tlučeného prosátého cukru, o kterýž jsi byla kůru z citronu ostrouhala, přidej k tomu čtyry celá vejcé a dobře to rozmíchej, přimíchej pak ještě čtrnáct žloutků a míchej tím půl hodiny vždy k jedné straně, přidej k tomu z jednoho citronu šťávu, vymaž pak formu na dort máslem, vysyp rozstrouhanou prosátou žemličkou, nalej těsto do ní, forma však nesmí býti zcela naplněna, postav dort do trouby dobře prohřáté a nech jej hodinu pozvolna péci, pak jej pozorně vyklop, potři jej bílou polevou a nech jej pak v troubě oschnouti.
Napsat komentář