Recept na makový dort. 18 deka máku se přepálí a stluče na prášek, dá na mísu, připojí se k němu čtvrt kila cukru, zatře se tam 8 žloutků jeden po druhém, 1 lžíce medu, 2 deka hořkých mandlí, 2 deka cukrové pomerančové kůry, 2 deka citronády, vše ustrouhané, tlučený hřebíček, všehochuť a skořicový květ, tře se to tak dlouho, až to zhoustne, k posledu přidá se tuhý sníh z bílků a lžíce jemně prosáté žemličky.

Pak se to vyleje do vymazané a houskou vysypané formy a dá do horké trouby upéci. Forma může se postaviti také na plech, což je zvláště výhodné za tou příčinou, že se při obracení dortem nepohne. Vystydlý dort polije se cukrovým ledem a dá do trouby osušiti, načež se dle libosti ozdobí. Cukrový led či bílá poléva upraví se jako při mandlovém dorte, s tím rozdílem, že se cukr otře na citrónové kůře a přilije se k tomu trochu citrónové šťávy.