Recept na pravé německé koláče. Půl kila mouky, 11 deka másla, 3 žloutky, z 1 bílku sníh, ‚/3litru dobré smetany, 2 deka droždi, 11 deka cukru, citrónová kůra, květ a sůl zadělá se na těsto, dobře vytluče a nechá skynout. Tvoří se z něho koláče přes celý plech na prst silné, potrou se máslem, vidličkou probodají, aby se nedělaly bubliny, okolky potrou se vejcem, koláč pomaže se tvarohem, povidly neb mákem, a v prudké troubě upeče.

Pečený koláč sejme se na papír, aby nezvlhl. Na povidla může se z krájených mandlí udělati rozmarinka neb hvězdičky; mák posype se mandlemi drobně sekanými.

Mák se musí vždy vyprati, neb jest obyčejně zaprášený a nepraný pálí. Pere-li se, nalije se naň voda, kverlačkou se promíchá a nechá chvilku usaditi. Na to se s něho špinavá voda slije a mák se dá do mléka vařiti. Měkký může se utříti i na vále válečkem. Pak je sám o sobě sladký a nepálí.