Recept na babiččinu vánočku, mají ji rádi kluci i holky. Jak na pečení vánočky.

Dej do mísy dvě libry pěkné mouky, rozdrob v ní půl libry másla, vraz do toho dvě celá vejce neb čtyry žloutky, přidej šest uncí v mléce rozpuštěného cukru, trochu ustrouhané citrónové kůry, soli, tlučeného květu neb tlučeného a prosátého anýzu, unci lisovaných kvasnic, rozdělaných smetanou neb mlékem a zadělej to, aby bylo těsto na vánočku tak husté jako na knedlíky.

Vytloukej je tak dlouho, až se mísy ani vařečky nechytá, pak je přikřej ohřátým ubrouskem, néch kynouti a přimíchej pak čtvrt libry sultánek a čtvrt libry rozkrájených mandlí.

Potom vyndej těsto na vál moukou posypaný, prohněť je ještě, rozděl na čtyry větší á pět menších kousků, vyválej je, z prvních čtyř udělej ne tuze dlouhou pletenku, polož ji na plech na papír máslem pomazaný, udělej pak? pletenku ze tří menších kousků, polož ji rovně na první, prostředkem ji přimáčkni, konečně stoč dva nejmenší kousky, polož je na vrch druhé pletenky, hezky to urovnej, stlač konce k sobě, necb vánočku v teple zkynouti, pak ji potři rozkloktaným vejcem a v mírné troubě upeč.

Je-li vánočka více vykynutá, musí se péci při prudším ohni. Dáš-li do těsta celá vejce, jest vláčnější, se samými žloutky pak jest kypřejší; do vánočky se dávají obyčejně vejce celá.