Vosí hnízda | staročeský recept z roku 1886. Prosej do misky libru suché pěkné mouky, udělej do prostřed důlek, vlej do něho čtyry lžíce dobrých kvasnic, nalej k tomu koflíček vlažného mléka a udělej těstíčko, posyp je lehce moukou, přikrej ubrouskem a nech na vlažném místě skynouti. Zatím nech rozejíti dvanáct lotů másla ve třech čtvrtích žejdlíku vlažného mléka, vraz do ného čtyry žloutky, přidej dvě malé lžičky tlučeného cukru a na špičku nože soli.

Když pak těstíčko skynulo, nalej do něho pozvolna připravené mléko a vytluč to dohromady na hebké těsto, až se měchačky ani mísy nechytá, popraš je moukou, přikrej ubrouskem a nech je skynouti, vymaž zatím kulatou asi na čtyry prsty vysokým vroubením opatřenou formu máslem. Skynuté těsto dej na vál moukou poprášený, vyválej je as na brko tlustě, nakrájej těsto na kousky dva prsty šíroké a na prst dlouhé, namaž je rozpuštěným máslem a posyp přebranými a vypranými sultankami, sviň každý kousek do kotoučku na spůsob hlemýždě a postav do vymazané formy, pomaž každý kousek na točíté straně máslem, aby k sobě nepřilehly. Když je forma na vosí hnízda plna, pomaž je po vrchu též máslem, přikrej ubrouskem a nech opět skynouti, pak je postav na plech do trouby a nech zvolna do zlatova péci, upečená vosí hnízda pak vyklop na mělkou mísu, posyp hojně cukrem a dej vlažná vosí hnízda na stůl.

Tip: Vánoční cukroví podle Makové panenky