Polévka ragout – recept. 

V kastrole na másle si usmažíme do růžova drobně nakrájenou cibulku, do ní vložíme telecí maso, osolíme je a malou chvíli dusíme. Pak k němu přidáme kuře a brzlík a vše udusíme do měkka. (Při dušení maso podlijeme vodou.) V osolené vodě na polévku povaříme (ovšem dříve zředěnou) žlutou jíšku, načež přidáme do polévky na růžičky rozebraný, očištěný květák, zelený čerstvý neb konservovaný hrášek, nakrájený chřest a na másle udušené, na lístky nakrájené hříbky.

Dále přidáme i s polévkou vařený, oloupaný, na kostečky nakrájený vepřový nebo telecí jazýček, udušené, na kostečky nakrájené telecí maso, brzlík, kostí zbavené kuře i šťávu zdušeni a polévku ještě dobře povaříme. Před podáváním přidáme do ní v mléce nebo ve smetaně umíchaný žloutek, tlučený pepř a sekanou zelenou pažitku neb petrželku. Jako vložku podáváme mozečkový svítek.

Polévka ragout – recept. Rozpočet pro 5 osob: 2 dkg másla – 2 dkg cibule – sůl – 10 dkg telecího masa – 1 menši telecí brzlík – 1 vepř. jazyk – 1/4 kuřete – 2 hřiby – 1 dkg másla – 10 dkg chřestu – 5 dkg hrášku – 1/2 růže malého květáku – jiška z 3 dkg másla a 3 1/2 dkg mouky – 3 lžíce sladké smetany – 1 žloutek – zelená pažitka neb petrželka.