Ruská polévka Boršč
Ruská polévka Boršč – recept na polévku z červené řepy. Očištěné hovězí žebro vložíme do odměřené osolené vody na polévku Boršč a povaříme 25 minut. Červenou řepu dobře očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme dusit zvlášť do kastrolu na cibulku zpěněnou na másle. Při dušení pokapeme řepu octem.
Hlávkové zelí zbavíme košťálu, očistíme, nakrájíme na nudličky a prolijeme vařící vodou. Celer, mrkev, petržel očistíme, nakrájíme na nudličky, červená rajská jablíčka rozkrájíme na větší kousky. Udušenou řepu, spařené zelí, zeleninu a rajská jablíčka přidáme k povařenému masu a vaříme tak dlouho, až maso změkne.
Měkké maso vyndáme, do polévky přidáme řídkou máslovou jíšku a znovu povaříme. Před podáváním polévku Boršč podle chuti okyselíme octem, málo osladíme a okořeníme sladkou paprikou.
Pravý ruský Boršč je chutí sladkokyselé. K polévce podáváme úplně zvlášť v malých nádobkách kyselou smetanu. Vyvařené maso z polévky můžeme upotřebiti na nádivku do nudlových taštiček (pirožku) nebo sekanou na pečeni, anebo je usekané přidáme do polévky. V polévce můžeme též do měkka povařiti na kostečky nakrájené brambory a místo nakrájených jablíček můžeme jablíčka prolisovati sítem do polévky.
Ruská polévka Boršč – recept na polévku z červené řepy – Rozpočet pro 5 osob: 50 dkg hovězího žebra – 1 1/2 l vody – sůl- 15 dkg červené řepy – 2 dkg másla – 2 dkg cibule – 1 lžíce octa – 15 dkg hlávkového zeli -10 dkg celeru – 5 dkg petržele – 5 dkg mrkve – 10 dkg rajských jablíček – 1 dkg cukru. Na jíšku: 2 dkg másla – 2 dkg mouky, na špičku nože papriky. Na podávání: 20 lžic kyselé smetany.
Napsat komentář