Recept na bramborovou polévku s hrachem. V osolené vodě uvaříme do měkka oloupané, nakrájené bram­bory. Přebraný, vypraný hrách vložíme do hrnce, zalijeme jej stu­denou vodou, aby byl potopen, přidáme na špičku nože čištěné sody (bikarbonát). Na hrách položíme pokličku, hrnek též přiklopíme, načež jej dáme do velkého hrnce se studenou vodou, který rovněž při­klopíme a hrách bez míchání uvaříme v páře úplně do měkka.

Z másla a mouky připravíme žlutou jíšku s cibulkou a prolisujeme do ní uva­řené brambory i hrách. Poté ji zředíme vodou z brambor a zeleni­novou polévkou, dáme ji zpět do ostatní zeleninové polévky, okoře­níme majoránkou, podle chuti přísolíme, přidáme čerstvé houby na­krájené a udušené na másle nebo suché houby v mléce uvařené.

Do polévky dáme též na másle udušené, vodou zalité kroupy (perličky) a polévku ještě důkladně povaříme. Před podáváním ji okořeníme tlučeným pepřem a utřeným česnekem. Místo krup můžeme povařiti v bramborové po­lévce na kolečka nakrájenou moravskou klobásu.

Bramborová polévka s hrachem. Rozpočet pro 5 osob: 25 dkg brambor – sůl – 25 dkg zeleného hrachu – na špičku nože čištěné sody – 4 dkg másla – 4 dkg mouky – 2 dkg cibule – 8 dkg zeleniny – 1 1/2 vody – špetku majoránky – 10 dkg čerstvých hřibů – 1 dkg másla nebo 1/2 dkg suchých hřibů a 3 lžíce mléka – 2 dkg krup (perliček) – 1 1/2 dkg másla – 3 zrnka tluč. pepře – 1 1/2 stroužku česneku. – Místo krup 5 dkg moravské klobásy neb české uzenky