Brzlíková polévka. Udělá se bledá máslová jíška, zalije čistou hovězí polévkou a nechá hodně dlouho za slabého míchání povařit. Mezi tím se připraví také brzlíky a mozečky, s nichž se kůžičky stáhnou, a na řízky se nakrájejí. Pak se dají na máslo a něco polévky dusit.

Vypraný mozeček, žampiony a zelená petržel, na růžičky rozebraný květák jakož i zelený hrášek a račí ocásky se dají do polévky. Když se má brzlíková polévka předložiti, rozkloktá se v hrnečku v téže čisté polévce nebo ve smetaně několik žloutků a tím se polévka zakloktá. Pak se však už nesmí vařit. Též knedlíčky se do této polévky zavaří, ale dříve, nežli se do ní vloží mozeček.

Brzlíky připravují se takto: namočíme telecí brzlík na 2 hodiny do studené vody, načež jej v čerstvé studené vodě postavíme na mírný žár, kde zůstane, až je voda žhavá. Po té vodu slijeme, dáme zase studenou, na novo ji zahřejeme, což se opakuje, až je brzlík čistě bílý a tuhý. Pak jej omyjeme ve studené vodě, zbavíme blánek i šlach, a dle předpisu jej upravujeme.