Celerová polévka – recept. Opraný celer očistíme, nakrájíme na kostečky a dusíme chvíli na rozpáleném másle, načež jej uvaříme do měkká ve slané vodě s nakrájeným bramborem. Měkký celer i brambor prolisujeme. Vodu z celeru zahustíme světležlutou jíškou s cibulkou, vložíme do ní prolisovaný celer, opepříme, přidáme sekanou zel. petrželku a dobře povaříme. Do hotové celerové polévky přidáme v mléce umíchaný žloutek a podáváme k ní kapustový svítek nebo smažený hrášek. Právě tak se připravuje polévka z mrkve a polévka z dýně.

Celerová polévka – Rozpočet pro 5 osob: 3 dkg másla – 1/2 celeru – sůl – 1 brambor – 3 dkg másla – 4 dkg mouky – 2 dkg cibule – 3 zrnka pepře – zel. petrželka – 1/8 l mléka – 1 žloutek.