Consommé
Recept na consommé.
Dej na rendlík kus másla, dvě cibule, jeden celer, dva kořeny petružele, dvě mrkve, jednu kapustu—všecka rozkrájené, potom rozkrájej na kousky libru hovězího a libru telecího masa, vlož s rozličnými zbytky od drůbeže na tu zeleninu a nech to až do hnědá dusit, -musíš však bedlivě dohlížet a častěji tím míchat, aby se to nepřipálilo; pak to dej do hrnku, nalej nato tři kvarty hovězí polévky a nech to ještě asi hodinu vařit; potom polévku mokrým ubrouskem aneb žíněným sýtkem proceď a vlej ji na mísu na smažené žemlové kostky aneb na rozličné garnitury. Polévka tato musí býti velmi čistá a kdyby se vařením zakalila, musí se učistiti dříve nežli se nese na stůl. (Pro 6 až 8 osob.)
Napsat komentář