Francouzská zeleninová polévka. V jednom kuthanu udusí se na másle a drobně skrájené cibulce brambory na kostky nakrájené; ve druhém dusí se na mastnotě mrkev, petržel, celer a kus jater; ve třetím vaříme květák a ve čtvrtém udusíme na másle rýži. Zelenina s játry dá se do polévky, a když jest ostatní zelenina dušena, smíchá se dohromady, játra se nakrájejí a hovězí polévka nalije se na to.

Francouzská měšťanská polévka

Francouzská měšťanská polévka. Rozkrájí se drobně cibulka a dá se na máslo rozpáliti až je růžová, ne červená; po té se tam vhodí rozkrájený na kostičky celer, brukev, 1 kořen petržele a mrkve, oboje na nudličky rozkrájené, přidá se ještě kus másla a nechá se to dusit. Nesmí se to však rozvařit. Pak přilévá se stále trochu a trochu polévky.

Zatím se připraví: květák, který se rozebéře na malé růžičky; asi 2 syrové brambory, které se rozkrájejí na kostičky, zelený hrášek, hlavičky chřestové, kapusta na nudličky skrájená (košťál se vyřízne); tato zelenina vhodí se do polévky teprve půl hodiny před tím, než se dává na stůl, by se v ní vařila. Do polévky dá se nakrájený na řízky chléb. Na 1 kilo 120 gr. masa a telecí kost čítá se 2 3/10 litru vody.