Recept na hrachovou polévku s uzeným masem neb slaninou.

K zhotovení této hrachové polévky jest zapotřebí 1 koflíku hrachu, dva a půl kvartu vody, jeden pint mléka, půl cibule, tři lžíce másla, 6 lžic mouky, jednu a půl lžičky soli, třetina lžičky pepře, kostka uzeného masa neb slaniny asi dva palce silná.

Přeberte hrách, namočte jej ve vodě přes noc aneb nejméně na 3 neb 4 hodiny, přidejte určené množství vody a uvařte hrách do měkka. Proceďte jej. Skrze cedník protlačte hrách, přidejte jíšku zhotovenou z másla a mouky a pak sůl a pepř. Přidejte mléko a vařte až 10 minut.

Je-li to hodně husté, přidejte mléko.

Chcete-li, můžete vynechati uzené maso neb slaninu, hrachová polévka má však lepší chuť, když je v ní vařeno.

Hrách z krabic (canned) může býti použit místa suchého hrachu a to si nutno počínáti takto:

Slejme vodu z hrachu v krabici a dáme ji stranou. Vlejte ji pak do jednoho pintu mléka. Udělejte jíšku z tří lžic másla a 4 lžic mouky. Přidejte mléko a vodu z hrachu pomalu a vařte deset minut. Skrze cedník protlačte hrách a přidejte tekutinu před vařením. Když hotovo, přidejte trochu pepře, půl lžičky soli a ozdobte petrželí. Hrachovou polévku předkládejte pak se smaženými žemlovými kostkami, nebo malými krekrsy. Podobná polévka může býti tak udělána z rajských .jablíček, bobů, salátu, brambor, šparglu, špenátu, mrkve, celeru, mandlí atd.