Jaterní polévka
Hovězí játra na cibuli a veškeré zeleniny se udusí; když vychladnou, roztlukou se v hmoždíři Do omastku a zeleniny, ve které se játra dusila, dej ještě rozpůlené žemličky dusit a nalij na ně polévku. Když jsou vařené, protlač je skrze cedník do polévky, přidej pepře, zelené petržele, roztlučená játra dej k tomu, a polévka je hotová. Než ji dáš na stůl, dej do ní osmaženou, na nudličky nakrájenou housku.
Tlučená jaterní polévka
Telecí játra rozkrájejí se na malé kousky a na mastnotě se udusí. Pak se popráší moukou, roztlukou ve hmoždíři, nalije se na ně hovězí polévka, osolí dle potřeby, nechá povařiti, naposledy se zakloktá se sladkou smetanou se žloutky. Do polévky se uvaří rýže.
Tlučená jaterní polévka II.
Z 1/2 kila telecích jater nařež řízky, obal je v mouce a po obou stranách je na másle do hněda opeč. Skrájej 1 1/2 housky na tenké řízky, usmaž je a roztluč ve hmoždíři s těmi játry. Po té obé dej do 2 1/2 litru dobré hovězí polévky, připoj zeleninu a vař to ještě více 1/2 hodiny. Konečně polévku proceď a vlij ji do mísy na smaženou skrájenou housku.
Tlučená jaterní polévka III.
Dej na kuthan slaninu, všecku zeleninu, koření, marjánku a malý kousek česneku. Vypraná, ožilkovaná a nakrájená játra se na to vloží a nechají asi 15 minut dusit. Pak je vyndej, jemně usekej nebo dvakráte umel, vlož do té šťávy a všechno to na sítě prolisuj. K tomu se přidá trochu červeného nebo madérského vína. Na to se vlije procezená, bledou jíškou zasmažená hovězí polévka a nechá se hodně povařit. Může se též zakloktati žloutky. Do této polévky dává se smažená, na kostky skrájená houska, rýže nebo ssedlina. Na 4 kila jater čítají se 3 deka slaniny.
Napsat komentář