Kapucínka

Svař kvart bílého vína s kouskem cukru, kouskem celé skořice a citrónové kůry, od pěn a pak proceď. V jiném hrnku dobře rozkloktej šest žloutků neb tři celá vejce se lžicí mouky a koflíkem vody a zaklokiej to do vařícího vína. Na to rozpal do červena lžíci másla, usmaž v něm půl libry černého rozstrouhaného chleba, dej do toho trochu cukru a koření, nech vystydnout a vyklop do polévkové mísy. Pak ohřej svrchu dotčenou vinnou polévku a vlej ji do mísy na připravený chléb. Chceš-li míti polévku slabší, vezmi polovici vína a polovici vody.

Vinná polévka

Dej do hrnku kvart vína, kousek cukru, kousek celé skořice, kousek citrónové kůry, nech vše dohromady vařit, odpěn a pak proceď. V jiném hrnku rozkloktej sest žloutků neb tři celá vejce s koflíkem smetany, malou lžičkou mouky, troškou studeného vína a štipcem soli, nalej na to vařící víno, dobře zamíchej a nech státi na teplé plotně, vařiti se to však již nesmí. Podávej buď v koflíkách aneb nalej na usmažené žemlové kostky. Kdo chce míti polévku slabší, může nechat vařiti s kvartem vína pintu aneb i kvart vody.

Polévka ságová z burgundského vína

Dej do hrnku láhev burgundského vína a přidej k němu dvě unce bílého, dobře vypraného a horkou vodou spařeného saga, půl libry cukru, kousek skořice, malý kousek dobře vykrájené pomerančové kůry a nech to vařit, až ságo dostatečně změkne; je-li pak polévka tuze hustá, tedy přilej ještě horkého vína, vlej polévku na mísu a nes na stůl.