Květáková polévka – recept.

Pěkný bílý květák očistíme, vypereme ve slané vodě, vložíme do vařící osolené vody na polévku a nepříliš do měkká jej uvaříme. Pak vodu, ve které se květák vařil, zahustíme světležlutou jíškou, přidáme prolisovaný neb nakrájený košťál a polévku povaříme 1/2 hod. Okořeníme ji tluč. květem, přidáme na růžičky rozebraný květák a znovu ji ještě 10 minut povaříme. Nato umícháme v polévkové míse žloutek se sladkou smetanou a polévku, stále ji míchajíce, do ní nalijeme. Ke květákové polévce podáváme svítek neb žemli nakrájenou a na másle usmaženou.

Květáková polévka – recept. Rozpočet pro 5 osob: 1/2 růže květáku – sůl – 4 dkg másla – 4 dkg mouky – tlučený květ – 1/8 l smetany – 1 žloutek.

Květáková polévka s parmezánem

Květák připravíme a uvaříme jako v předešlém receptu. Do vody, ve které se vařil, přidáme na jemné nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, čerstvé udušené nebo sušené, v mléce uvařené hříbky, krupici a sůl. Květákovou polévku zahustíme světležlutou jíškou a vše dobře povaříme. Pak přidáme květák a před podáváním ve smetaně umíchaný žloutek, strouhaný parmezánský sýr, květ a zelenou petržel.

Květáková polévka s parmezánem – Rozpočet pro 5 osob: 1/2 růže květáku – sůl – 4 dkg másla – 4 dkg mouky – 2 dkg krupice – tlučený květ – 4 dkg zeleniny – 1/8 l smetany – 1 žloutek – 1 dkg parmezánského sýra – 2 malé hříbky neb 1/2 dkg sušených hříbků – 3 lžíce mléka – zelená petržel.

Zkuste též další recepty a květákovou polévku podle babičky.