Mozečková polévka – recept.

Telecí nebo vepřový mozeček vložíme na několik minut do horké vody, pak jej odblaníme a udusíme na drobně nakrájené a na másle do růžová usmažené cibuli. Polévku ze zeleniny zahustíme žlutou jíškou a do dobře povařené zamícháme udušený mozeček. Před podáváním přidáme do mozečkové polévky v mléce umíchaný žloutek, tluč. pepř, zel. petržel nebo pažitku. K polévce podáváme jako vložku žemlový svítek nebo smaženou, na nudličky nakrájenou žemli, nebo vaříme v polévce na růžičky rozebraný květák.

Mozečková polévka – recept. Rozpočet pro 5 osob: 1 vepřový mozeček – 2 dkg másla – 2 dkg cibule – 4 dkg másla – 6 dkg mouky – 8 dkg zeleniny – sůl – pepř – zelená pažitka – 1/2 květáku – 1/8 l mléka – 1 žloutek.