Pivní polévka

Svař kvart piva s dvěma uncemi cukru a štipcem soli. Vraz do hrnku šest žloutků aneb tři celá vejce, přidej k nim koflík smetany, lžíci mouky, kousek másla a trošku květu, dobře to rozkloktej, vlej do vařícího piva a u ohně ještě jednou dobře rozkloktej. Vlej polévku do mísy na usmaženou žemličku, po případě i na kostky nakrájený chlebíček, aneb podávej čistou v koflíkách.—- Pro obyčejnou domácí potřebu můžeš vžiti polovičku piva a polovičku vody.

Pivní polévka s chlebem

Dej do hrnku asi talíř rozkrájeného chleba, dva kvarty piva, aneb kvart piva a kvart vody, trochu kmínu a soli a nech to vařit, až se chléb rozvaří; do jiného hrnku vraz šest žloutků neb tři celá vejce, přidej kus másla, dvě unce cukru a koflík neb dva smetany, dobře to rozmíchej a vlej do polévky; nech ještě chvilku za ustavičného míchání povařit a vlej do mísy. Kdo ji chce míti přikyslou, může ji zacedit buď citrónovou šťávou, aneb přidat několik lžic vinného octa. — Takto se může též dělat polévka z vody místo z piva, jen že se cukr vynechá, pak se jmenuje žebrácká polévka. (Pro 12 osob.)