Recept na celerovou polévku.
Cream of Celery.— Creme de Celeri.
Očisti a vyper několik celerových stonků, nech je pět minut ve slané vodě povařit, ponoř je do studené vody a když vychladnou, vyndej je a nech jeosáknout; pak je na drobno usekej, dej na rendlík se čtyřmi uncemi másla, osol, opepři a nech do měkká dusit; protlač skrze cedník, zapraž čtyřmi uncemi bledé jíšky, přilej dva kvarty hovězí polévky, dobře zamíchej, nech vařit patnáct minut a pak jemným sýtkem protlač; dej opět do hrnku na plotnu a častěji tím zamíchej, musí to býti hodně horké, vařiti se to však již nesmí; nežli se celerová polévka nese na stůl, zakloktá se pojítkem ze čtyř žloutků, koflíku smetany a dvou uncí másla a polévka celerová naleje se na mísu na nakrájenou a na másle do bledá usmaženou žemličku.

Tím samým spůsobem může se připraviti polévka ze šparglu, hlávkového salátu, karfiolu, póru a jiné zeleniny.