Recept na bažantí polévku – recept na polévku hnědou s bažantem.
Consommé of Pheasants.—Consommé au Faisan.

Rozkrájej čerstvou slaninu na lístky, vylož jí kuthan nebo rendlík, pak dej vrstvu na koláčky rozkrájené cibule, na to řízky z hovězího a telecího masa, krčky od drůbeže, jatýrka a žaloudky od bažantů a koroptví (když jsou, což se beztoho jen při velkých tabulích stává), dej k tomu tři kořínky petružele, jeden veliký celer, dvě mrkve, jeden pór, vše na řízky rozkrájené, přiklop to pokličkou a nech to hezky do hnědá dusit; po chvilkách můžeš dohlížet a několik lžic hovězí polévky podlévat, aby se to nepřipálilo.

Druhý kuthan vyloží se též na dně slaninou, posype se cibulí na lístky rozkrájenou, pak se dá jeden malý celer, kořínek petružele, oboje na koláčky rozkrájeno, asi tři horkou slanou vodou spařené, na půlky rozkrájené kapusty, a na to se položí nasolený mladý bažantek (je-li více než 12 osob, musí býti dva), přiklopí se pokličkou a nechá se to do hnědá dusit.

Musí se též častěji hovězí polévkou podlévat, aby se to nepřipálilo; potom se kapusta a bažantek vyndá, šťáva však i ta dušénina z prvního kuthanu dá se do hrnce, naleje se na to dobré hovězí polévky a nechá se vařit asi půl hodiny, pak se to procedí a nechá se to zase, až se to začne vařit; načež vhoď do té polévky asi ze dvou bílků sněhu a nech to chvilku povařit, tím se polévka vyčistí.

Nyní ji proceď buď skrze husté žíněné sýtko nebo skrz řídký ubrousek; potom rozkrájej kapustu na nudličky a bažanta též pravidelně rozkrájej a urovnej na misku, okolo něho udělej věnec z těch kapustových nudliček a posyp to na kostky rozkrájenou, do zlatova osmaženou žemličkou. Tato polévka Čistá jako sklo, buď se vleje na mísu, aneb se nosí v konvicích okolo, taktéž bažantek.

Při nedostatku bažantů mohou se velmi dobře i koroptve k této polévce použiti. Zemlička může též místo na kostky na půlměsíčky nebo na tříhranky rozkrájena a usmažena býti. Dobrý tvrdý chlebíček na kostky rozkrájený a na másle usmažený poslouží též.