Polévka „Kyselo“
Polévka „Kyselo“ – recept.
Syrové těsto na chléb dáme do vyššího hrnečku, polijeme vlahou vodou a necháme v teplé kuchyni 4 hodiny stát. Čerstvé hříbky nakrájíme na plátečky, opereme je a na másle 5 minut dusíme. Sušené hříbky v mléce dříve povaříme. Měkké hříbky vložíme do vařící slané vody na polévku a když se vše vaří, rozmícháme do polévky připravené těstíčko z hrnečku a stále míchajíce, povaříme 15 minut.
Polévku „Kyselo“ osolíme a omastíme rozškvařeným máslem. Zvlášť si připravíme míchaná, upečená na másle, osolená vejce, rozdělíme je na talíře, načež na ně nalijeme připravenou kváskovou polévku a podáváme. — Polévka „Kyselo“ musí býti přiměřeně zahoustlá.
Polévka „Kyselo“ – Rozpočet pro 5 osob: 5 dkg chlebového těsta (koupíme u pekaře) – 1/4 l vody – 10 dkg čerstvých hříbků neb 1 dkg suchých hub – 1/8 l mléka na houby – 1 dkg másla na dušení – sůl – 3 dkg másla do polévky. Na vejce: 2 dkg másla – 3 vejce – sůl – vody na polévku 1 litr.
Napsat komentář