Recept na rybí polévku. Do osolené vody na rybí polévku vložíme na jemné nudličky nakrá­jenou kořenovou zeleninu (nejvíce celeru) a vše dobře povaříme. Hlavu kapra, zbavenou skřelí, zalijeme vodou a vaříme zvlášť asi 10 minut. Maso z kapří hlavy zbavíme kostí a přidáme k zeleninové polévce s procezenou polévkou z hlavy. Nyní zahustíme polévku žlutou jíškou a dobře povaříme. Vnitřnosti, dobře oprané, nakrájíme, vložíme do po­lévky a povaříme je nejméně 20 minut. Před podáváním okořeníme rybí polévku tlučeným květem, zelenou pažitkou a podáváme k ní na nudličky nakrájenou a na másle usmaženou housku. V polévce mů­žeme povařiti na růžičky rozebraný květák. Na nudličky nakrájenou zeleninu můžeme dříve na másle usmažiti a pak dáti teprve vařiti.

Rozpočet pro 5 osob: 8 dkg zeleniny – sůl – 4 dkg másla – 5 dkg mouky – játra – jikry neb mléči – rybí hlava z kapra – na špičku nože tlučeného květu – pažitka – 15 dkg květáku – 8 dkg housky -1 dkg másla.