Recept na polévku se zemčaty – bramboračka jako od babičky (recept na bramborovou polévku).
Purée of Potatoes.—Purée de Pommes de Terre.

Oloupej a nastrouhej několik ovařených zemčat, dej je do procezené hovězí polévky, opepři, přidej trošku utřeného česneku a majoránky a nech to chvíli vařit; potom to skrze sýtko protlač, zapraž řídkou máslovou jíškou, nech ještě povařit, přidej trochu usekané petruzelky a vlej na mísu na uvařené a na kostky nakrájené brambory. Také se mohou k této bramboračce předložití na zvláštním talíři pečené brambory s usekanou uzeninou.

Jiný spůsob bramboračky jest:

Oškrab a rozkrájej na kousky tolik syrových brambor, pro kolik osob chceš polévku vařiti, vyper čistě, postav na plotnu a do póla je uvař, pak slej s nich vodu, nalej na ně hovězí polévku, máš-li čerstvé houby, buď hříbky nebo žampiony, přidej a nech dovařit, pak to okořeň, přidej trochu usekané petruželky anebo pažitky, vlej na mísu a nes na stůl. Možno též do polévky zavařiti buď trochu rýže anebo trhaných krupek.

TIP: Bramborová polévka jako od babičky