Polévka ze slepice
Starou slepici, je-li čistě upravena, vař při mase hovězím. Když změkne, vyndej ji ven na prkno, vše, co na ní masitého, se odloučí a na drobno rozkrájí. Na to stloukej ji řádně v moždíři s kusem čerstvého másla, 4 na tvrdo uvařenými žloutky a 2 na tenké lístky rozřezanými a usušenými žemličkami; okořeň květem, dej do příhodného hrnce, nalej na to silnou čistou polévku, nech 1/2 hodiny na horkém místě státi (vařiti se nesmí), konečně proceď sýtkem. Do rendlíka dej vařící vody, postav hotovou již polévku s hrncem do ní, přikrej a ponech na hodně horkém místě, až jest čas k upravování, aby hodně horkou zůstala; nalej ji nyní na upraženou, v kostky nařezanou žemličku, aneb dej do silné polévky svařenou rejži. Tato polévka jest zvláště pro nemocné velmi sílící. Lze vzíti k tomu i také jen půl slepice.
Recept z roku 1886
Napsat komentář