Recept na polévku ze syrovátky.

Vezmi dva kvarty syrovátky, přidej trochu kmínu a nech ji vařit; mezitím rozmíchej v hrnečku kousek čerstvého másla s dvěma žloutky a troškou studené vody, když pak se kmín v syrovátce hodně povařil, nalej trochu vařící syrovátky na rozmíchané žloutky, hodně tím kloktej, aby se to nesrazilo.

Pak to smíchej s ostatní syrovátkou, dle libosti osol a vlej do mísy na chléb na tenké lístky nakrájený.

V městských domácnostech může se syrovátka připraviti následovně:

Postav na plotnu asi dva kvarty syrového mléka, naceď do něho několik kapek citrónové šťávy, aby se srazilo, načež je skrze sýtko proceď; tvaroh dej stranou a ze syrovátky uvař polévku, jak výše pověděno. Tato polévka je velmi chutná a zvláště churavým na prsa lze ji odporučiti.