Recept na polskou polévku z červené řepy. Očištěnou červenou řepu nakrájíme na plátky, polijeme teplou vodou, přidáme kůrku chleba a necháme v kuchyni na teplém místě 3 dny kvasit.

Před úpravou polské polévky očistíme si hovězí žebro, vepřový lalok neb vepřové koleno a dáme vařit do odměřené osolené vody na polévku, asi 25 minut. Pak přidáme k masu očištěnou kořenovou zele­ninu, červenou řepu, vše na nudličky nakrájené, v celku stroužek čes­neku a znovu povaříme. Jakmile maso změkne, zalijeme polévku šťávou z vykvašené řepy, povaříme a procedíme. Poté zavaříme do polévky taštičky z nudlového těsta, plněné sekaným masem. Ostatní maso též usekáme, dáme do polévky a dobře vše povaříme. Před podá­váním přidáme do polévky kyselou smetanu. Polévka musí míti pěk­nou barvu a nakyslou chuť.

Rozpočet pro 5 osob: Na naloženi: 15 dkg řepy – 1/2 litru vody – 4 dkg chlebové kůrky. Na polévku: 25 dkg hovězího žebra – 25 dkg vepřového laloku nebo kolena – 1 1/2 litru vody – 1 1/2 dkg soli – 10 dkg kořenové zeleniny – 10 dkg červené čerstvé řepy – 2 stroužky v celku česneku – ’A litru šťávy z vykvašené řepy – 3 lžíce kyselé smetany.