Recept na purée z holubů.
Purée of Pigeons.—Purée de Pigeons.
Ober maso ze čtyř pečených holubů, kosti rozlámej a dej do hrnku s dvěma kvarty hovězí polévky, přidej jednu cibuli, jeden kořen petružele, jeden stonek celeru a jednu mrkev—vše na drobno nakrájené, osol to, nech to hodinu vařit a proceď ubrouskem do jiného hrnku. Dej do hrnečku špetku dymiánu, špetku marjánky, několik hřebíčků, kousek květu a několik zrnek pepře, nalej na to koflík vařícího madeirského vína, přikrej a nech to státi. Utluč v moždíři to maso z holubů se šesti na tvrdo uvařenými žloutky a kouskem másla, zamíchej to dobře do polévky, ještě jednou ubrouskem protlač a postav na horkou plotnu, nesmí se to však již vařiti. Proceď víno do polévky, přidej kousek dobrého másla, dobře zakloktej a nalej na mísu na usmaženou žemličku aneb na svítečky.