Recept na purée ze slepice.
Purée of Chicken.—Purée de Volaille.
Usekej na drobno maso z pečené neb vařené slepice, třeba od předešlého dne zbylé, dus je asi čtvrt hodiny na másle s drobně nakrájenou cibulkou a utluč pak v moždíři na kaši; dle toho. mnoho-li jest masa, nech rozvařit v kvartu hovězí polévky jednu neb půl druhé žemličky, přidej k tomu čtyry až šest na tvrdo uvařených rozetřených žloutků a utlučené maso; dobře to vše rozmíchej a skrze sýtko protlač; rozřeď pak dle potřeby hovězí polévkou a nalej to do polévkové mísy na usmažené žemlové kostky aneb na svítek. I jiné maso může se k této polévce použiti.

Jiný spůsob jest:
Uvař starou slepici v hovězím
mase na měkko, vyřízni prsíčka a rozkrájej je na drobno. Ostatní slepici utluč v moždíři, dej do hrnku, přidej rozsekanou petružel. celer a mrkev, přilej hovězí polévku a nech to hodinu vařit. Pak můžeš jako předešlou vliti na žemličku neb svítek a na rozkrájená prsíčka.