Rozkrájej malou cibuli na drobno a jemně, a nech ji na slanině aneb na čerstvém másle zpěniti; vezmi 1 celer, očisti, vyper a na malé kostky jej rozkrájej, dále 1 mrkev, 2 brambory, s nimiž rovněž tak učiníš, načež 1 kapustu na nudle rozkrájej. Vše to dá se k cibuli a usmaží se, i také několik rozkrájených hub, zelená na drobno a jemně rozsekaná petržel mimo kořen celeru. Když se bylo vše za stálého míchání po několik minut smažilo, přidá se k tomu 6 lotů (10.50 dkg.) suché nevyprané rýže a dále se opatrně smaží, načež naleje se dobré hovězí polévky a vaří se vše tak, aby rýže se nerozvařila, šafrán a květ přidají se co koření, posléze i také něco parmasanského sýra. Lze pak tuto vlašskou polévku připravovati i také co postní, vezme-li se totiž místo hovězí polévky postní odvar (postní odvar čili jiha).

Recept z roku 1886