Strouhánková polévka – recept. V osolené vodě povaříme na nudličky nakrájenou zeleninu (celer, mrkev, petržel, pórek a spařenou kapustu). Z másla a mouky si připra­víme světležlutou jíšku, přidáme do ní vajíčka a smažíme tak vaječnou drobenku. Pak zalijeme vaječnou jíškovou drobenku zeleninovou po­lévkou a vše dobře povaříme. Před podáváním polévku okořeníme tlu­čeným pepřem a zelenou sekanou petrželkou. Do polévky můžeme při­dati čerstvé dušené hříbky neb suché v mléce povařené.

Strouhánková polévka – rozpočet pro 5 osob: 1 3/8 l vody – sůl – 12 dkg zeleniny – 4 dkg másla – 5 1/2 dkg mouky – 1-—2 vejce – 1/2 dkg hub – 1/8 l mléka – neb 5 dkg čerstvých hříbků – tlučený pepř 3 zrnka – zelená petržel.