Žampionová polévka
Žampionová polévka. Očisť několik žampionů, jimž se též říká pečárky, a skrájej je na tenké řízky. Na kuthan dej kus másla, vlož na ně skrájené pečárky, zakryj pokličkou a nech je dusit, až vypustí šťávu, načež k nim přiliješ bílé polévky, aby se v ní povařily. Na jiném kuthanu udělej řídkou, bílou jíšku, na 2 litry polévky 7 dkgr. másla, zakloktej sní polévku, proceď a nech hodně povařiti.
Do polévky povařené pak udušené žampiony i se šťavou vlij a zakloktej ji 4 žloutky. Může se též do ní dát uvařený a na růžice rozebraný květák, zelená petržilka sekaná a houskové knedlíčky. Není nutno žloutky zakloktávati. Někdo udělá i hnědou jíšku na zadělání žampionové polévky.
Napsat komentář