Zelená polévka (jarní). Openec, řebříček, listy fialek, chudobky, zelenou petržel a cibulku, pažitku, kmínové lístky, všechno mladé a jarní, očist a dobře vyper. Po té to dej do hrnku a nalij na mladé bylinky slabší hovězí polévku. Vař je, až změknou, načež je vlož na síto a prolisuj na mísu. Prolisované zelinky dej do dobré hovězí polévky, nech je v ní jeden var povařiti a zasmaž po té polévku bledou jiškou. Na 3 litry polévky čítá se 1/2 litru sladké husté smetany a 8—10 žloutků, kterými se polévka posléze zakloktá. Do mísy polévkové vloží se buď smažená žemlička, buď svítek.

Jarní polévka

Nasbírej nebo kup jarní bylinky, a to: openec, řebříček, mladé jahodové i fialkové listy, zelené petrželové snítky, mladou cibulku a listy mladých kopřiv. Zelinky uvař ve slané vodě, přidej k nim k vůli zachování svěží zeleni trochu sody a pak je usekej. Dej kousek čerstvého másla na kuthan a na něm je nech usmažiti. Po té je přidej do dobré přecezené hovězí polévky, kterou jsi zakloktala se žloutky ve smetaně rozmíchanými. K polévce této dává se buď na kostky nebo na kolečka nakrájená houska na másle usmažená.