Jak má hospodyně hleděti na záživnost jídel
Není dosti na tom, aby jídla byla lahodná a chutná, slušno dojista k tomu hleděti, aby byla také záživná. Lučebnická věda učí nás, že zažívání dle druhu potravy trvá od 1 až do 4 hodin; čím déle žaludek na trávení pracovati musí, tím měně záživné je jídlo požíté.
Ačkoli stáří, tělesná povaha, pohlaví, letora a jiné okolnosti mnohé odchylky od pravidla zakládají, tož přece lze na základě podrobných bádání ustanoviti jakési měřítko, jež hospodyně znáti má, aby dostála své povinnosti, by z kuchyně její vyšla jídla co nejvíce záživná. Následní tabulka, na lučebnických zkušenostech sestavená, obsahuje přehled doby zažívání v číslicích průměrných, tak že dle okolností hospodyně ve výběru jídel dle ni říditi se může.
Seznam nejobyčejnějších jidel vzhledem k průměrné době, které k zažití jich je potřebí.
1 hodina
Rejže vařená
Vejce míchaná
Krupovka
Zvěřina pečená
Jablka a hrušky na měkko vařené
Ovocní svařenina
Losos a pstruh vaření
1 hodina 30 minut
Špenát
Chřest (špargl)
Celer
Hrách protlačený
Boby protlačené
Ječmenová kaše
Ovesná krupice
1 hodina 35 minut
Mozek vařený
Ságo vařené
2 hodiny
Mléko vařené
Vejce surové
Ječmen vařený
Hovězí játra pečená
Kyselá jablka vařená.
Třešně vařené
2 hodiny 15 minut
Mléko čerstvé nevařené
Krocan vařený
2 hodiny 30 minut
Krocan pečený
Divoká husa pečená
Beránek vařený
Podsvinče pečené
Brambory usmažené
Velké boby
Hrách a čočka v luskách vařené
2 hodiny 45 minut
Pudding z vajec a mléka
Jemné hovězí maso dušené
Kuřátka se zákyslou omáčkou a se žloutky (fricassée)
Ustřice
3 hodiny
Vejce na měkko vařené
Skopové maso dušené
Šunka surová
Beefsteak
Libové hovězí maso pečené
Okoun
Buchta
3 hodiny 15 minut
Hovězí pečivo na rošti
Saláty zelené
Salát hlávkový
3 hodiny 30 minut
Vepřová pečeně
Máslo převařené
Vejce na tvrdo uvařené
Sýr starý
Jelítka čerstvá
Hovězí maso vařené
Hovězí maso naložené
Brambory vařené
Polívka ze skopového masa
Chleb pšeniční měkký
Řetvička vařená
Cibule vařená
Tučně hovězí maso vařené
Chleb s máslem ke kávě
4 hodiny
Drůbež vařená
Drůbež pečená.
Skopová pečeně
Telecí pečeně
Polívka z hovězího masa
Losos naložený
Suchý chleb s kávou
4 hodiny 15 minut
Divoká drůbež
Vepřové maso vařené s vařivem
4 hodiny 30 minut
Skopový lůj
Jemně čerstvé naložené maso
Kyselé zelí vařené
5 hodin
Vejce hodně na tvrdo vařené
Vařené sluky, kůže a střeva
Hovězí lůj
Tuhé telecí maso
Staré skopové maso pečené
Peckovatě ovoce, třešně, švestky, hrozinky, mandle
Houby
Ořechy
Luštěniny
6 hodin
Staré naložené maso
Tučný úhoř pečený
Z tohoto seznamu nabývá hospodyně naučení, že lidem slabého těla nemá dávati jídla, k jichž zažití žaludek více než čtyry hodiny potřebuje. Přílišná přísada oleje, tuku a kyselín znesnadňuje zažívání, naopak ale usnadňuje zažívání přísada soli, koření (pepř, skořice, hořčice), starého sýra, řetvičky, cukru a vína. Ovesni krupice je nejzdrvější potrava pro děti.
Napsat komentář