Není dosti na tom, aby jídla byla lahodná a chutná, slušno dojista k tomu hleděti, aby byla také záživná. Lučebnická věda učí nás, že zažívání dle druhu potravy trvá od 1 až do 4 hodin; čím déle žaludek na trávení pracovati musí, tím měně záživné je jídlo požíté.

Ačkoli stáří, tělesná povaha, pohlaví, letora a jiné okolnosti mnohé odchylky od pravidla zakládají, tož přece lze na základě podrobných bádání ustanoviti jakési měřítko, jež hospodyně znáti má, aby dostála své povinnosti, by z kuchyně její vyšla jídla co nejvíce záživná. Následní tabulka, na lučebnických zkušenostech sestavená, obsahuje přehled doby zažívání v číslicích průměrných, tak že dle okolností hospodyně ve výběru jídel dle ni říditi se může.

Seznam nejobyčejnějších jidel vzhledem k průměrné době, které k zažití jich je potřebí.

1 hodina

Rejže vařená

Vejce míchaná 

Krupovka 

Zvěřina pečená

Jablka a hrušky na měkko vařené

Ovocní svařenina

Losos a pstruh vaření

1 hodina 30 minut

Špenát

Chřest (špargl)

Celer

Hrách protlačený

Boby protlačené

Ječmenová kaše

Ovesná krupice

1 hodina 35 minut

Mozek vařený

Ságo vařené 

2 hodiny

Mléko vařené

Vejce surové

Ječmen vařený

Hovězí játra pečená

Kyselá jablka vařená.

Třešně vařené

2 hodiny 15 minut

Mléko čerstvé nevařené

Krocan vařený

2 hodiny 30 minut

Krocan pečený

Divoká husa pečená

Beránek vařený

Podsvinče pečené

Brambory usmažené

Velké boby

Hrách a čočka v luskách vařené

2 hodiny 45 minut

Pudding z vajec a mléka

Jemné hovězí maso dušené

Kuřátka se zákyslou omáčkou a se žloutky (fricassée)

Ustřice

3 hodiny

Vejce na měkko vařené

Skopové maso dušené

Šunka surová

Beefsteak

Libové hovězí maso pečené

Okoun

Buchta

3 hodiny 15 minut

Hovězí pečivo na rošti

Saláty zelené

Salát hlávkový

3 hodiny 30 minut

Vepřová pečeně

Máslo převařené

Vejce na tvrdo uvařené

Sýr starý

Jelítka čerstvá

Hovězí maso vařené

Hovězí maso naložené

Brambory vařené

Polívka ze skopového masa

Chleb pšeniční měkký

Řetvička vařená

Cibule vařená

Tučně hovězí maso vařené

Chleb s máslem ke kávě

4 hodiny

Drůbež vařená

Drůbež pečená.

Skopová pečeně

Telecí pečeně

Polívka z hovězího masa

Losos naložený

Suchý chleb s kávou

4 hodiny 15 minut

Divoká drůbež

Vepřové maso vařené s vařivem

4 hodiny 30 minut

Skopový lůj

Jemně čerstvé naložené maso

Kyselé zelí vařené

5 hodin

Vejce hodně na tvrdo vařené

Vařené sluky, kůže a střeva

Hovězí lůj

Tuhé telecí maso

Staré skopové maso pečené

Peckovatě ovoce, třešně, švestky, hrozinky, mandle

Houby

Ořechy

Luštěniny

6 hodin

Staré naložené maso

Tučný úhoř pečený

Z tohoto seznamu nabývá hospodyně naučení, že lidem slabého těla nemá dávati jídla, k jichž zažití žaludek více než čtyry hodiny potřebuje. Přílišná přísada oleje, tuku a kyselín znesnadňuje zažívání, naopak ale usnadňuje zažívání přísada soli, koření (pepř, skořice, hořčice), starého sýra, řetvičky, cukru a vína. Ovesni krupice je nejzdrvější potrava pro děti.