Je-li díž nová, musí se hodně vypařiti, studenou vodou vymýtí a vysušiti. Pak se vezme as 1ji kila kva šeného chleba (je-li díž větší, než na tri bochníky, musí býti těsta více), díž a hlavně dno se dobře tím potře a nechá se to přischnout. Než se zadělá kvas, polije se díž na celé půldne napřed půllitrem vlahé vody. Na 12 kilo mouky je třeba 2 litry vody, která musí býti vlažnější než ta, jíž se díž polila, avšak horká nesmi býti, sice by se těsto spařilo. Polovina mouky zadělá se měsidlem, hodně rozmíchá a když se to dost vypracuje,. posype se ostatní moukou a díž postaví se na vlněný šat a dobře se opatří, aby byla v teple. Když mouka zakyne, omísí se, přidá se sůl a kmín, a mísí se hodně kolem i uprostřed díže tak dlouho, až se ruky nechytá. Pak se okoio nožem okrájí, srovná, posype moukou a dá se do tepla, aby skynul.

Pec čili pekárna vytopí se takto:

Uprostřed pece narovná se hraníčka dříví; když se chléb umísí, podpálí se dříví a nechá shořeti na uhel. Pak se uhlí po peci rozhrabe, a pec se zandá, aby teplo neucházelo. Mezitím se chlebové těsto vyndá, propracuje, zakulatí a dá na moukou dobře vysypané košíky (slaminky) skynoutí. Když skyne, vymete se pec slaměným pometlem, omočeným ve vodě, kterou se pec příliš horká schladí. Není-li horká, sází se chléb z košíku na lopatu, pomyje vodou a složí do zadu do pece. Za půl hodiny se přesadí: přední bochníčky dají se do zadu, zadní do předu; za nové půl hodiny se vyndá a potře se vodou.