Jak se tabule upravují
Na tři osoby počítá se l kilo hovězího masa. Při větší hostině má se hleděti k tomu, aby to byl vždy pěkný kus ze špalíčku, a aby se maso nepřevařilo, sice se špatně krájí a je nechutné. Rovněž i dušené je beze šťávy, nechá-li se dlouho dusití.
Dá-li se maso vařiti, může býti polévka s nudlemi, flíčky neb makaronkami. Po takové polévce, v níž je moučná zavářka, přijde pak masitý předkrm. Dá-li se však maso dusiti, udělá se polévka hnědá. Přívažky totiž a nožičky od drůbeže,které, při větších tabulích nikdy nechybí, dají se vařiti a vnitřnosti z drůbeže nechají se se zeleninou a kusem hovězích jater udusiti, při čemž se polévkou z přívažků podlévají. Jsou-li již dosti hnědé, přidají se k polévce, dá se do ní ještě kapusta a brukev a nechá hodně povařiti, pak se procedí, a když se učistí, zavaří se do ní buď svítek z jater neb knedlíčky a rozkrájejí se do ní oloupané žaloudky z drůbeže a spodní část uzeného jazyku. Než se nese na stůl, může se zašlehnouti žloutky.
Při upravování tabule postaví se do prostřed saláty, stojánky s octem a olejem, dorty, drobné cukroví na stojánkách, okolo pak kladou se talíře a k jejich pravé straně ubrousek, nůž, vidlička, a přes ně na stojánek lžíce.
Polévka i vše ostatní podává se z levé strany. Po polévce vymění se talíře a dá se na stůl buď masitý rosol neb jiný předkrm. Maso nakrájí se na menší kousky a dá se buď po jedné a ozdoba po druhé straně mísy, neb se urovná do prostřed a ozdoba okolo. Okrašluje-li se zeleninou, nesmí již později žádná zelenina objeviti se na tabuli, je-li však ozdoba moučná neb rýže, může přijíti po mase zelenina s karbanátky, kotelety neb smaženými kuřaty. Pak se podá zadělávané, na to nějaký nákyp, drůbež, koroptve, zvěřina, šunka, uzené jazyky, načež následuje cukroví, vína, likéry. Pečeně pr tabulích řídí se dle doby, neb mnohá jídla jsou časová.
I při malé tabuli, je-li v polévce moučná zavářka, musí býti jako dosytek buď luštěniny nebo bramborová kaše; naopak je-li přívar moučný, zavaří se do polévky kroupy, krupky neb krupice. Vůbec má býti hleděno k rozmanitosti, a jídla určená i pro domácí stůl dle možnosti pěkně upravena a ozdobena, aby lahodila nejen chuti, ale i oku.
Napsat komentář