Jak se udrží kuchyň v pořádku
Čistota a pořádek jsou v kuchyni nevyhnutelnou a hlavní věcí. Kdyby byla kuchyň sebe chudší a jednoduchá, čistá může a má býti vždy. Upotřebí-lí se nádoba a mnoho mytí nevyžaduje, má se hned opláknouti, utříti a dáti na místo. Vařeček nemusí se více vzítí nežli dvě, třeba se sebe více vařilo. Na plotnu do hrnku dá
se čistá voda, vařečky se do ní ponoří a když je třeba něco zamíchat, utře se vařečka a po upotřebení opět do vody strčí. Tím se mnoho nádobí ušetří. S nádobami musí se zacházeti opatrně, aby se zbytečně nepo- tloukly. Nepotřebuje-li se některá věc, hned se má od- nésti na své místo. V každé kuchyni je třeba dostatečného množství utěrek, které může dbalá kuchařka každodenně vyprati. Promnou se nejprve ve studené vodě, hodně namydlí, dají do určitého hrnku do vody, k níž se přidá bud louh neb soda a nechají se vyvařiti. Pak se properou, rozpaří, vymáchají a osuší. Jsou takto stále v zásobě a stále čisté. A dbá-li se těchto pravidel, je kuchyň vždy čistá a dle možnosti i urovnána, zvláště pamatuje-li kuchařka na přísloví:
„Co můžeš udělati dnes neodkládej na zítřek!“
Napsat komentář